Zilvernitraatstift 95%

Zilvernitraatstift 95% Caustic Pencil Mainit Avoca

€ 11,50
Exclusief belasting

Stift met 95% zilvernitraat met een beschermende waslaag. Voor het aanstippen van littekenweefsel, wildvlees, kleine bloedingen en wratten.

Let op: Zilvernitraat vlekt op alle materialen.

Kan ernstige brandwonden veroorzaken aan huid en ogen. Niet inslikken, niet voor inwendig gebruik. Pas op voor kinderen!

          

Normaal hoort in elke wond in de fase van genezing granulatieweefsel te worden gevormd. Dit granulatieweefsel bevat zeer veel nieuwgevormde bloedvaatjes, en daarnaast ook fibroblasten die het steunweefsel van collageen en andere matrixeiwitten maken. Het granulatieweefsel vult de wond en als het tot aan het niveau van de wondranden komt, groeien die er vanzelf overheen. Maar het proces van granulatieweefsel kan ook doorschieten, waarbij er teveel wordt gevormd, zoveel dat het granulatieweefsel boven het niveau van de omliggende huid uitsteekt. Dit wordt hypergranulatie genoemd. Hypergranulatie vertraagt de wondgenezing, de epitheelrand kan er niet goed overheen groeien. Hypergranulatie kan ontstaan door infectie, of door te lang doorbehandelen met granulatieweefsel bevorderende wondbedekkers zoals hydrocolloïden. Het kan worden behandeld met chirurgische technieken (egaliseren met een mesje, curetteren) of worden aangestipt met zilvernitraat, of worden behandeld met lokale corticosteroïden. Hypergranulerende wonden waarbij er geen onderliggend probleem zoals infectie, of een fistel, of een chronische osteomyelitis aanwezig is kunnen ook worden getransplanteerd, waardoor het proces van hypergranulatie ook zal stoppen. Een enkele keer komt het voor dat er zoveel hypergranulatieweefsel is gevormd dat huidtransplantaten niet goed aanslaan en zelfs worden aangetast door het granulatieweefsel, dat rijk is aan proteolytische enzymen.

Samenvattend is granulatieweefsel goed en normaal, maar teveel granulatieweefsel (hypergranulatie) is schadelijk en kan de wondgenezing vertragen of geheel laten stagneren.

Het zilvernitraat (vroeger ook wel helse steen genoemd) heeft een rechtstreekse chemische, etsende werking op het granulatieweefsel, dat hierdoor vernietigd wordt.

Indicatie

– hypergranulatie (teveel, boven het niveau van de omliggende huid uitstekend granulatie weefsel)

Werkwijze:

Wond zorgvuldig reinigen door douchen of spoelen met fysiologisch zout

Omliggende huid drogen z.n. rondom beschermen met vaseline.

Stip de hyper granulerende gebieden voorzichtig aan met de stick Licht aan stippen niet drukken. De huid rondom het te behandelen gebied beschermen met vaseline.

Draai de stift steeds om een goed contact te krijgen met het granulatieweefsel. Voor een goede werking moet het weefsel vochtig zijn, alleen dan lost het zilvernitraat op. Het granulatieweefsel slinkt en krijgt een zwarte kleur.

Pas op, uiteinde niet aanraken met de vingers, zilvernitraat heeft een etsende werking

Zilvernitraat stift mag maximaal 1 keer per dag gebruikt worden. Niet langer dan 2-3 weken gebruiken. Langer doorgaan is niet schadelijk of giftig maar als het binnen die periode niet het gewenste resultaat heeft moet men zich afvragen of het zin heeft om door te gaan. Andere opties hebben dan de voorkeur zoals opsporen en behandelen van onderliggende infectiebronnen of fistels, of het egaliseren van de wond met een chirurgisch mes (in granulatieweefsel zitten nog geen pijnvezels), of het behandelen met lokale corticosteroïden.

 

Zilvernitraat stiften bewaren op kamertemperatuur in het donker. Blijft lang goed, mits onder droge condities bewaard (niet in koelkast leggen).

5014958080125

Specifieke referenties

Commentaar (0)

Zilvernitraatstift 95%...

€ 11,50